Veckobrev 38/07

21/9 2007

Presiderande
: Ola Stålebrink

Antal närvarande: 28 varav 6 gäster

Klubbärenden/Info:
Det skedde inval av Curt Larsson i klubben. Curt är forskningschef på SWEDEC. Presidenten läste ur Rotarys statut och tog även upp årets motto ”Rotary shares”.
Curt informerade klubben om glädjen att få bli invald och berättade att hans nyss avlidne fader hade varit en dedikerad Rotary medlem. Curt hoppandes att han kunde hedra fadern genom att vara en god Rotarian.

Presidenten tog hem lotteriet med vinst från dagens föredragshållare från Knutstorps sparkling.

Presidenten påminde medlemmarna att bära sin Rotary-nål och anmälde att klubbens beställda Rotary-nålar var ankomna till klubben.

Presidenten påminde medlemmarna att postfacken i lådorna kommer att tas bort from första oktober och att medlemsinfo kommer att komma via e-post. De medlemmar som inte har tillgång till e-post skall anmäla detta till styrelsen.

Dagens program:

Föredragshållare: Marie och Martin Morris

Ämne: Knutstorps Sparkling ett svenskt mousserade vin
Marie berättade att hon hade varit utbytesstudent i USA i Rotarys regi samt att hon fått ett utbildningstipendium för journaliststudier i England via Rotary och hade ett mycket gott förhållande till Rotary.
Marie berättade också att hon hade ett förhållande till Eksjö då hennes föräldrar hade kommit ifrån Staden och att hon och Martin hade spenderat sin bröllopsnatt på Eksjö Stadshotell.

Gustel Groms var vinhandlarson från Göteborg, och det var av hälsoskäl han flyttade från storstaden till den anrika gården Knutstorp 15 km norr om Eksjö.  En lika viktig anledning till flytten var att den gav honom chansen att förverkliga sin dröm – att skapa ett riktigt svenskt vinslott! Han experimenterade sig snart fram till ett vin, vars råvara i huvudsak var vita vinbär. Att vinet skulle göras mousserande genom den arbetskrävande metoden med en andra jäsning på flaska var det aldrig någon tvekan om. Knutstorp Sparkling första årgång var 1897. Vinet var baserat på vita vinbär.

Svärsonen Karl Wärnberg tog över gården 1924 och fortsatte i samma fotspår. En ny vinkällare byggdes och produktionen utökades.
1955 var det dags för Bertil Wärnberg att ta över Knutstorp efter sin far. Han var då utbildad agronom, och hade under hela sin uppväxt följt vinhanteringen på Knutstorp. Till sin hjälp hade han - liksom sin far och morfar - källarförman Joseph Gustafsson som började arbeta på Knutstorp redan 1916. 1964 var ett stort år för Knutstorp Sparkling, ett år då sammanlagt 40.000 flaskor gick över disk på Systembolaget. Under hela 1900-talet hade Knutstorp Sparkling varit etablerat som en högklassig festdryck när svensken ville att korken skulle smälla och vinet skumma i glaset. Med Knutstorp Sparkling kunde man få ett inhemskt alternativ som inte stod de utländska dryckerna efter i kvalitet. Enda skillnaden var att råvaran inte var druvor, utan svenska bär.

Den moderna tiden hann till sist ifatt Knutstorp Sparkling, och 1970 lades verksamheten ner. Detta var samma år som källarförman Joseph Gustafsson slutade. Den sista flaskan lämnade snart de svala källarna på småländska höglandet och de flesta trodde nog att Knutstorp Sparkling försvunnit för att aldrig återkomma.

1997 började medlemmar av familjen Wärnberg och några goda vänner diskutera möjligheten att återuppväcka Knutstorp Sparkling och på så sätt rädda både ett anrikt vin samt ett stycke svensk kulturhistoria.  Tillsammans skapades ”Projekt Knutstorp Sparkling” och tack vare hängivet arbete har drömmen nu förverkligats. Målet att återigen kunna saluföra anrika Knutstorp Sparkling är uppnått. I projektet ingår mycket mer. Bärodlingar har anlagts, forskning om vinbär inletts och utvecklingen av vinmakningen pågår kontinuerligt i samarbete med Grythyttan Vin.

Att hitta vita vinbär i Sverige var inte lätt, och därför var det ”nya Knutstorp Sparkling” till en början i huvudsak gjord på importerade bär. Ett planteringsprogram i samarbete med frukt- och bärodlarfamiljen Rudenstam i Gisebo vid Vätterns östra sida, två mil söder om Gränna, inleddes redan 1999.  År 2004 var skörden tillräckligt stor från de egna odlingarna så att vi kunde göra ett vin på enbart svenska vita vinbär. Valet av Vätterområdet som odlingsplats var enkelt. Området är ett av de bästa fruktodlingsdistrikten i Sverige och familjen Rudenstam har en lång traditon som frukt- och bärodlare. Knutstorp Sparkling har på så sätt förenat två gamla småländska traditioner: bärodling och fruktvinstillverkning. Vem vet, även Gustel Groms köpte kanske en del av sina bär från Vätternbygden redan på 1800-talet.

Vinmakare för Knutstorp Sparkling är idag Hans Riese, en av projektets grundare. Han är en av de få svenskar som har en examen från ”vinuniversitet” (Tekniska högskolan) i Geisenheim, och har tidigare gjort vin i både Tyskland och Frankrike. Ända sedan studietiden har han haft ett personligt intresse för svenska fruktviner. Med Hans Rieses kunskaper och erfarenheter tas nu Knutstorp Sparkling in i en ny epok. För att uppnå bästa möjliga kvalitet görs numera den första jäsningen på ståltankar. Därefter sker en andra jäsning, också den på tank enligt Méthode Charmat. Det är då de fina bubblorna bildas. Vi samarbetar idag med Grythyttans Vin för den första jäsningen och Kiviks Musteri för den andra jäsningen. Årsproduktionen är idag cirka 17 000 flaskor per år.

Knutstorp Sparkling  Brut  säljs på Systembolaget och har artikelnummer 89039  (Beställningssortimentet). Pris 89 kr inkl. moms

Joakim Westberg